Діагностика та лікування порушень роботи вегетативної нервової системи
які практичні навички ми відпрацювали на практиці:
- експрес діагностика стану симпатичної і парасимпатичної нервових систем пацієнта за допомогою мануального м'язового тестування.
- Алгоритм поглибленої діагностики вегетативної нервової системи.
- Методика тестування скелетних м'язів, які здатні відобразити стану вегетативної нервової системи людини (таких м'язів всього 9).
- 4 діагностичних критерію, за якими підбирається м'яз, оптимальна для тестування стану вегетативної нервової системи пацієнта.
- специфічна провокація для виявлення м'яза, найбільш чутливого до реакцій з боку вегетативної нервової системи
- поглиблена Діагностика гіпотонії симпатичної нервової системи на прикладі виявлення у пацієнта рефлексу паралічу при страху.
- 3 способи визначити, що саме ураження вегетативної нервової системи є першопричиною проблем пацієнта.
і кожен такий" незвичайний " пацієнт запам'ятовується надовго.
Скарги можуть бути абсолютно будь-якими:
Біль у попереку
Біль у плечовому суглобі
Біль у стопі
Головний біль
Оніміння руки...
По-початку начебто все як зазвичай, але ось подальший опитування виявляє багато цікавого.
З'ясовується, що ні рух, ні положення тіла ніякого впливу на інтенсивність болю не роблять.
Біль провокується зовсім іншими факторами:
Якийсь конкретний час доби.
Наприклад: "о 3 годині ночі прокидаюся від нестерпного болю в плечовому суглобі. І нічого вдіяти з нею не можу. Засинаю потім тільки під ранок "
Залежність від прийому їжі.
Наприклад: "варто мені не поїсти 3-4 години - і відразу починає боліти голова"
Залежність від психоемоційного стресу.
Отримати якусь конкретну характеристику болю у таких пацієнтів практично неможливо.
Ви не отримаєте від них чіткої відповіді
"Біль в нижній частині попереку справа, віддає в праву сідницю і по задній поверхні правого стегна при нахилі вперед"
Ви швидше почуєте від них
"Та у мене взагалі все болить! В один момент тут, в інший момент тут, потім тут "
Такі пацієнти емоційно неврівноважені.
Вони або приходять до вас з талмудом всіляких аналізів, будучи впевненими, що у них" рак " і вони скоро помруть...
Або вони завалюються в люті в Ваш кабінет, звинувачуючи лікарів, медицину, уряд і взагалі все людство і тільки спробуй ризикнути їм заперечити!
Їх нервова система знаходиться в повному дисбалансі.
Початково нормотонічние м'язи можуть піти в тотальну гіпотонію від одного бавовни, від одного слова і навіть від однієї думки.
Що вже говорити про ефективність лікування таких пацієнтів.
Так, вони можуть старанно і систематично виконувати всі рекомендовані вправи.
Але від будь-яких вправ їм тільки гірше.
Вони отримують результат від проведеного вами лікування, і щиро прагнуть його зберегти...
Але ось на них гавкнув собака, наступив на ногу сусід по маршрутці або не сподобалася музика в таксі... І все катастрофічно обвалюється.
З чим прийшли - то і повернулося.
Головне питання:
Чому?
Чому робота з такими пацієнтами класичними техніками масажу і мануальної терапії в кінцевому підсумку ще більше посилює і без того плачевний стан їх здоров'я?
Тому що це особлива група пацієнтів з порушенням роботи вегетативної нервової системи.
Їх діагностику і лікування ми повинні проводити за специфічними алгоритмами, які багато в чому відрізняються від алгоритмів роботи з дисфункціями соматичної нервової системи (проблеми м'язів, сухожиль. фасцій, зв'язок, хребців).
Всі найважливіші нюанси роботи з такими пацієнтами ми розібрали на практичному інтенсиві
Скарги можуть бути абсолютно будь-якими:
Біль у попереку
Біль у плечовому суглобі
Біль у стопі
Головний біль
Оніміння руки...
По-початку начебто все як зазвичай, але ось подальший опитування виявляє багато цікавого.
З'ясовується, що ні рух, ні положення тіла ніякого впливу на інтенсивність болю не роблять.
Біль провокується зовсім іншими факторами:
Якийсь конкретний час доби.
Наприклад: "о 3 годині ночі прокидаюся від нестерпного болю в плечовому суглобі. І нічого вдіяти з нею не можу. Засинаю потім тільки під ранок "
Залежність від прийому їжі.
Наприклад: "варто мені не поїсти 3-4 години - і відразу починає боліти голова"
Залежність від психоемоційного стресу.
Отримати якусь конкретну характеристику болю у таких пацієнтів практично неможливо.
Ви не отримаєте від них чіткої відповіді
"Біль в нижній частині попереку справа, віддає в праву сідницю і по задній поверхні правого стегна при нахилі вперед"
Ви швидше почуєте від них
"Та у мене взагалі все болить! В один момент тут, в інший момент тут, потім тут "
Такі пацієнти емоційно неврівноважені.
Вони або приходять до вас з талмудом всіляких аналізів, будучи впевненими, що у них" рак " і вони скоро помруть...
Або вони завалюються в люті в Ваш кабінет, звинувачуючи лікарів, медицину, уряд і взагалі все людство і тільки спробуй ризикнути їм заперечити!
Їх нервова система знаходиться в повному дисбалансі.
Початково нормотонічние м'язи можуть піти в тотальну гіпотонію від одного бавовни, від одного слова і навіть від однієї думки.
Що вже говорити про ефективність лікування таких пацієнтів.
Так, вони можуть старанно і систематично виконувати всі рекомендовані вправи.
Але від будь-яких вправ їм тільки гірше.
Вони отримують результат від проведеного вами лікування, і щиро прагнуть його зберегти...
Але ось на них гавкнув собака, наступив на ногу сусід по маршрутці або не сподобалася музика в таксі... І все катастрофічно обвалюється.
З чим прийшли - то і повернулося.
Головне питання:
Чому?
Чому робота з такими пацієнтами класичними техніками масажу і мануальної терапії в кінцевому підсумку ще більше посилює і без того плачевний стан їх здоров'я?
Тому що це особлива група пацієнтів з порушенням роботи вегетативної нервової системи.
Їх діагностику і лікування ми повинні проводити за специфічними алгоритмами, які багато в чому відрізняються від алгоритмів роботи з дисфункціями соматичної нервової системи (проблеми м'язів, сухожиль. фасцій, зв'язок, хребців).
Всі найважливіші нюанси роботи з такими пацієнтами ми розібрали на практичному інтенсиві
https://privatelink.de/?https://online.pro-health.pro/nervous_system_Int