Ірина Гіберманн-психотерапевт, яка 15 років працює зі складними почуттями, психосоматикою і травмою. Це будуть 5 тижнів глибокої роботи - з живими сесіями, практиками і навіть челленджами, — яка принесе, нарешті, полегшення.
Почуття провини як моральний компас: вказує, коли ми образили близьких або зрадили себе. Але не завжди. Є і нездорова вина-та, що пожирає зсередини.
Для кого курс?
Цей курс для тих, хто:
- застряг в некомфортному і хворобливому почутті провини,
- вселяє його собі сам або відчуває тиск з боку,
- має травматичний досвід, пов'язаний з проживанням вини.
що буде на курсі
Щоб впоратися з почуттям провини, потрібно витягнути на світло причини, за якими воно з'являється. Шукати будемо в трьох напрямках:
- почуття провини перед собою,
- почуття провини перед іншими,
- почуття провини за своє минуле.
►12 Вересня, 12:00 (МСК)
Вступний урок
►13 Вересня, 18:00 (МСК)
Вебінар 1
Анатомія почуття провини
- Що таке почуття провини
- Чому ми відчуваємо провину, раз вона нам неприємна? Еволюційна значимість почуття провини
- Важливість почуття провини для відносин. Вина як сигнальний прапорець наших цінностей
- Вина і сором: подібності та відмінності. Провина — "я зробив щось погане". Сором - "я погана людина"
- Природна і ірраціональна вина: як розрізнити. "Вина спостерігача": коли ти нічого не зробив, але відчуваєш провину
- Що робити, якщо дійсно винен? Алгоритм "вибачитися → визнати збиток → відшкодувати збиток → жити далі"
- Навичка"Вибачайся тільки один раз"
- Чому буває так важко попросити вибачення
►15 Вересня, 18:00 (МСК)
Вебінар 2
Ірраціональне почуття провини
- Чому вина за вигаданий проступок відчувається реальною, такою ж, як за справжній
- Почуття провини як вивчена реакція на невідповідність очікувань і реальності
- "Нав'язана" ззовні вина і реальна вина. Чи може людина бути винен, якщо він не несе відповідальність за ситуацію
- Як працювати з почуттям провини:
- перевірити адекватність почуття провини в конкретній ситуації
- Що робити, якщо вина адекватна
- навичка "протилежна дія" (якщо вина ірраціональна)
- прийняття та проживання провини
- самопідтримка і самосостраждання
►20 Вересня, 18:00 (МСК)
Вебінар 3
Хто я, або Чому ми звинувачуємо себе?
Аналізуємо думки, почуття, поведінку - Причина і мета почуття провини в житті людини
- Вплив батьків: виховання конструктивного і деструктивного почуття провини; формування внутрішнього розколу — "яким я повинен бути" і "яким не можна бути"
- Сценарій внутрішнього критика: замкнуте коло вимог, правил і покарань
- Сепарація від батьків, як крок до здорового і зрілого "Я"
- Персональна система цінностей: звільнення від нав'язаних конструкцій ("що я хочу") і вихід до усвідомлення ("що я хочу насправді")
►27 Вересня, 18:00 (МСК)
Я і мої ролі, або Чому нас звинувачують інші?
Аналізуємо думки, почуття, поведінку - Я і мої ролі: хто, коли і навіщо написав для них сценарій
- Почуття провини, як один регуляторів проявленості людини в житті
- Як визначити свої ролі: які ролі мені дані, які я собі присвоїв, які мене обмежують, які я не ризикую спробувати, в чому я хочу і готовий експериментувати
- Як відбувається зародження навіюваного почуття провини за невиконання певних ролей і виконання інших
- Як дозволити собі бути спонтанним в різних ролях
- З чим мені необхідно попрощатися, від яких ролей відмовитися, щоб не "здаватися", а "стати"
►4 жовтня, 18:00 (МСК)
Вебінар 5
Я і мої демони, або як минуле підживлює почуття провини
Аналізуємо думки, почуття, поведінку -Як минуле впливає на наше сьогодення, яким буває почуття провини через минуле
- Чому відтворюється травма? Ідентифікація з ворогом: як це працює
- Що робити, коли я не можу вдарити у відповідь і б'ю себе або помилкового адресата моєї злості і гніву
- Як реагувати в моменті, навчитися відповідати кривдникові
- Як інтегрувати негативний досвід в себе і створити цілісну картину своєї самості з сильними і слабкими сторонами своєї особистості
- Як перестати ховатися за травму і не давати їй влади над собою
►11 Жовтня, 18:00 (МСК)
Вебінар 5
Екзистенціальна вина-вина неминуча
- Вина відповідальності, або Не вистачає рук на все
- Вина в ситуації конфлікту двох суперечать один одному цінностей (мати або дружина, любов або сім'я)
- Вина в ситуації, коли нічого не можна змінити
- Почуття провини, яке залишається "осадом" після прощення і спокути
- Як справлятися з почуттям провини, що виникають через недосконалість людей і навколишнього світу
- Почуття провини в контексті екзистенціальної психотерапії
►13 Жовтня, 18:00 (МСК)
Q&A
Питання-відповідь з Іриною Гіберманн (для всіх тарифів)
експерт: Ірина Гіберманн
https://privatelink.de/?https://www.mann-ivanov-ferber.ru/courses/vina/