Гоген вступає в мистецтво під час кризи імпресіонізму, і протягом усього життя йому не вдається знайти гармонію між неприборканою чуттєвістю дикуна і розумовою дисципліною цивілізації.
"У мені живуть дві людини: індіанець і людина почуття", - пише він у своєму щоденнику. У 1890 р паризькі літератори звеличують Гогена як символіста, і він відправляє на Таїті, щоб заснувати свою школу в тропіках. Він зазнає невдачі в цьому, розчаровується в дикому житті, повертається в Париж, потім знову їде на далекі острови, де і закінчує своє життя в злиднях, відірваний від художнього середовища Парижа, не знаючи, що його мистецтво вже проклало дорогу символізму і модерну.
Живопис Гогена-це світ дива," мрії про життя", де стовбури дерев сині, земля Червона, небо жовте. Наївний анімізм майстра," співзвуччя людського життя з тваринної і рослинної " заворожує і обіцяє розкрити таємницю раю, який Гоген шукав все своє життя.
Тривалість : 1,5 години
Забродіна Олена
Історик мистецтва, лектор, екскурсовод, письменник, учасник Musea Brugge Research School і проекту Iconclass-Russia, член Асоціації мистецтвознавців, працює в Державному музеї образотворчих мистецтв ім. А. С. Пушкіна.
Випускниця російського державного гуманітарного університету (факультет історії мистецтв).
У 2014 році разом з колегами створила просвітницький проект "Арт-Депо".
Італійський Ренесанс і арс нова (Північне Відродження) приваблюють мене досконалістю ліній і дивовижною палітрою, нюансами релігійних і міфологічних сюжетів і гармонією, яка чітко видна в гентському вівтарі братів ван Ейк і Урбінському диптиху П'єро делла Франческо. У той же час мистецтво XIX століття, особливо другої половини, теж заворожує мене – і швидкою зміною напрямків – від імпресіонізму до символізму, і енергією революції, яку здійснює кожен новий майстер – від Мане до Гогена і Сезанна. Живопис і архітектура, скульптура і графіка сповнені ідей і майстерності, які зачаровують публіку і дозволяють знаходити нові ракурси сприйняття і отримувати задоволення від тонкої гри з матеріалом і глядачем.
Історик мистецтва, лектор, екскурсовод, письменник, учасник Musea Brugge Research School і проекту Iconclass-Russia, член Асоціації мистецтвознавців, працює в Державному музеї образотворчих мистецтв ім. А. С. Пушкіна.
Випускниця російського державного гуманітарного університету (факультет історії мистецтв).
У 2014 році разом з колегами створила просвітницький проект "Арт-Депо".
Італійський Ренесанс і арс нова (Північне Відродження) приваблюють мене досконалістю ліній і дивовижною палітрою, нюансами релігійних і міфологічних сюжетів і гармонією, яка чітко видна в гентському вівтарі братів ван Ейк і Урбінському диптиху П'єро делла Франческо. У той же час мистецтво XIX століття, особливо другої половини, теж заворожує мене – і швидкою зміною напрямків – від імпресіонізму до символізму, і енергією революції, яку здійснює кожен новий майстер – від Мане до Гогена і Сезанна. Живопис і архітектура, скульптура і графіка сповнені ідей і майстерності, які зачаровують публіку і дозволяють знаходити нові ракурси сприйняття і отримувати задоволення від тонкої гри з матеріалом і глядачем.
https://privatelink.de/?http://www.artimex.ru/lecture/lektsiya-pol-gogen