Онлайн-суботник "незручні питання до себе"
Днями я вткнулася лобом в цікавий факт-сьогодні в нашому суспільстві дуже цінується так зване "слухати себе", при цьому абсолютно залишається без уваги навик саморефлексії. Довіряти собі (читай — своїм відчуттям)-це, нібито, вищий клас, А рефлексувати... якось навіть і незрозуміло, що це. На думку відразу приходять асоціації про самокопання, а там і до самокорянія недалеко. Немає ясного розуміння яке це, насправді, благо. Навіть, навпаки, багато цього процесу побоюються.
А сталося ось що. Вже кілька місяців я послідовно описую шлях мого відновлення після перегріву. Для мене особисто, людини давно і глибоко зануреного в тему усвідомлених змін і захоплюється механізмами трансформації, це завдання нічим принципово не відрізняється від інших, які я розв'язувала в своєму житті. Наприклад, тривалої відсутності відносин, творчої реалізації або фінансової незалежності. Все це ягоди одного поля. І механізм вирішення скрізь схожий.
є хронічна проблема-вона не вирішується тривалий час (більше двох років) – є принципи її вирішення.
По суті, якщо читати мою історію про перестимуляцію нервової системи між рядків, а саме вникати в механіку принципів, які розв'язали цей вузол, то можна допомогти собі абсолютно в різних питаннях. Особисто я вивчаю трансформаційні роздоріжжя інших людей рівно з такою метою – я беру звідти ключі і застосовую до своїх завдань, які можуть бути абсолютно не пов'язані з описуваної історією. Але щоб бути здатним на такі па-необхідний нормальний рівень здорової саморефлексії. Саме рефлексії, а не умовного "слухати себе". Спробую пояснити на прикладі.
У минулій статті я обмовилася про те, як була вкрай здивована, що досі погано довіряю своїм відчуттям. Як змушувала себе займатися спортом і що змогла це виявити тільки тоді, коли отримала пораду припинити всі інтенсивні тренування і знаходження на спеці. Зупинила і усвідомила, як підспудно пушила себе проти своїх же відчуттів.
Для мене самої-це був маленький, незначний епізод великої історії відновлення. Його можна було б спокійно вирізати без втрати сенсу. Він не грав скільки-небудь значущої ролі у вирішенні головного питання.
Але що тут почалося.
до мене раптом посипалися коментарі, повідомлення, особисті листи, які зводилися до того, як важливо слухати себе... мовляв, спасибі за цю думку. Або о, як круто, що ти слухала себе. Вітати.
Чесно кажучи, я сторопіла. І щиро не могла зрозуміти, що відбувається і звідки такий висновок? Адже, описані події мали зворотний ланцюжок:
Довго невирішувана проблема-перебір варіантів/рішень-черговий виток з новими заходами-мені стає краще - я починаю це "чути".
За фактом справа йшла так. На черговому (не першому, і навіть не десятому) повороті цієї історії, я вирулила до Аюрведе. Прийняла рішення пробувати. Довірилася конкретним авторитетам-порадам мого інструктора з йоги і книгам Девіда Фроулі-стала діяти згідно їх указці (зверніть увагу — без будь-яких "слухати себе", я слухала інших людей) — заходи стали мені допомагати – я відчула себе краще – і стала "чути", що вирулила на правильну дорогу, попутно усвідомлюючи деякі дзвінки в минулому.
При цьому на кожному повороті головну роль грала саме саморефлексія. Ні що інше. Якби я тільки "слухала себе", я б заблукала. Усвідомила б " а "— відмова від спорту і спеки, але втратила б інші похідні цього процесу" B"," C "і" D " - комплекс інших заходів, без яких я б не відновилася. Спорту б не було, але і відновлення теж.
Наші відчуття можуть бути вірними, а можуть і вводити в оману. Ніхто не відміняв ефекту, який я називаю "тіло курця хоче курити". Коли наші відчуття однозначно ведуть нас не туди. Більш того, сама з собою я розмірковую так – якщо в моєму житті є вузол, який не розв'язується більше року, то я в чомусь помиляюся. Саме моє "себе" привело мене до цього. "Себе" десь заплуталося. Одним довірою тут не відбудешся.
Тому я покладалася не на себе і не на свої відчуття, хоча з ними вважалася теж, зрозуміло. А на авторитетів в кожному конкретному випадку. Інше питання, що без нормальної саморефлексії, я б могла, наприклад, досі ходити до психолога і остеопата... болить спина і є дивні реакції психіки? Психолог і остеопат – самі логічні стратегії. Я з них почала і, увага, мені було краще після таких візитів.
Тільки моя мета була не відчувати себе краще, а повністю вирішити свою проблему. Це принципова різниця. І завдяки саме саморефлексії, а не довірі тільки своїм почуттям, я в якийсь момент, зрозуміла, що, так, поліпшення після візитів до психолога і остеопату є, але і не більше того. Проблема такими заходами не вирішується. Мені пора далі.
Тільки лише слухати себе в питанні, який довго не розв'язується – це глухий кут. Але і просто покладатися на фахівців – не такий геніальний план, як здається з боку. Є ризик зависнути з невирішеною проблемою на довгі роки, перекладаючи відповідальність на професіонала, хоча можливо його ключі не відкривають вашу конкретну двері.
Чесно кажучи, я сторопіла. І щиро не могла зрозуміти, що відбувається і звідки такий висновок? Адже, описані події мали зворотний ланцюжок:
Довго невирішувана проблема-перебір варіантів/рішень-черговий виток з новими заходами-мені стає краще - я починаю це "чути".
За фактом справа йшла так. На черговому (не першому, і навіть не десятому) повороті цієї історії, я вирулила до Аюрведе. Прийняла рішення пробувати. Довірилася конкретним авторитетам-порадам мого інструктора з йоги і книгам Девіда Фроулі-стала діяти згідно їх указці (зверніть увагу — без будь-яких "слухати себе", я слухала інших людей) — заходи стали мені допомагати – я відчула себе краще – і стала "чути", що вирулила на правильну дорогу, попутно усвідомлюючи деякі дзвінки в минулому.
При цьому на кожному повороті головну роль грала саме саморефлексія. Ні що інше. Якби я тільки "слухала себе", я б заблукала. Усвідомила б " а "— відмова від спорту і спеки, але втратила б інші похідні цього процесу" B"," C "і" D " - комплекс інших заходів, без яких я б не відновилася. Спорту б не було, але і відновлення теж.
Наші відчуття можуть бути вірними, а можуть і вводити в оману. Ніхто не відміняв ефекту, який я називаю "тіло курця хоче курити". Коли наші відчуття однозначно ведуть нас не туди. Більш того, сама з собою я розмірковую так – якщо в моєму житті є вузол, який не розв'язується більше року, то я в чомусь помиляюся. Саме моє "себе" привело мене до цього. "Себе" десь заплуталося. Одним довірою тут не відбудешся.
Тому я покладалася не на себе і не на свої відчуття, хоча з ними вважалася теж, зрозуміло. А на авторитетів в кожному конкретному випадку. Інше питання, що без нормальної саморефлексії, я б могла, наприклад, досі ходити до психолога і остеопата... болить спина і є дивні реакції психіки? Психолог і остеопат – самі логічні стратегії. Я з них почала і, увага, мені було краще після таких візитів.
Тільки моя мета була не відчувати себе краще, а повністю вирішити свою проблему. Це принципова різниця. І завдяки саме саморефлексії, а не довірі тільки своїм почуттям, я в якийсь момент, зрозуміла, що, так, поліпшення після візитів до психолога і остеопату є, але і не більше того. Проблема такими заходами не вирішується. Мені пора далі.
Тільки лише слухати себе в питанні, який довго не розв'язується – це глухий кут. Але і просто покладатися на фахівців – не такий геніальний план, як здається з боку. Є ризик зависнути з невирішеною проблемою на довгі роки, перекладаючи відповідальність на професіонала, хоча можливо його ключі не відкривають вашу конкретну двері.
для нормальної рефлексії треба мати здатність працювати з незручними питаннями. Визнавати правду про себе, в тому числі і найнеприємнішу правду. Спокійно виносити те, що є загадки без легких відповідей. І навіть взагалі без відповідей. Але продовжувати крутити, підходити з різних сторін і проводити особисті експерименти. З таким підходом невирішуваних завдань не залишиться. Все можна розв'язати. Було б бажання. Терпіння. Час. І адекватна саморефлексія.
З бонусів-саморефлексія тренується. Чим більше завдань вам вдалося розв'язати на своєму шляху, тим вище шанси розплутати найскладніші особисто для вас загадки.
Ось про це я і хочу поговорити на квітневому суботнику.
Вірніше, так:
я хочу показати на своєму прикладі, як саме я працюю з незручними питаннями до себе. І чому вони насправді "незручні".
Механіка. Основні інструменти. Настроївши. І націленість на результат-рішення конкретного вузла проблеми.
Приходивши. Буде великий розбір і детальна робота з вашими питаннями.
деталі:
- Програма закінчена, доступна в записі
- ефір 3 години, жива тканина обговорення.
- великий блок Питання-відповідь.
https://privatelink.de/?https://re-self.ru/neudobnye-voprosy-k-sebe