Запрошуємо Вас на вебінар, який присвячений роботі з опорами!
Коли зміни у клієнта не йдуть (або йдуть насилу), кажуть, що у нього психологічні опору. Розуміння їх природи, динаміки і загальних принципів опрацювання дозволить психотерапевту уникнути утомливих складнощів в процесі консультування, зробивши роботу з клієнтом творчою, цікавою, приємною і легкою.
Як працювати з опорами, використовуючи комплексний підхід інтегрального нейропрограмування? Які бувають рівні роботи з опорами? Що вибрати-усувати опору, або використовувати закладений в них потенціал для посилення динаміки клієнта? Як саме це робити? Це, і багато іншого ви дізнаєтеся на вебінарі.
Справедливості заради, варто відзначити, що користь і благотворний потенціал опорів сильно недооцінюють. Ця думка добре виражена у відомій притчі.
це давня притча, має бути дуже давня, тому що Бог ще жив на землі в ті дні. Одного разу прийшла людина, старий фермер, і сказав:
- послухай, ти, може бути, і Бог і, може, ти і створив світ, але одне я повинен тобі сказати: Ти не ХЛІБОРОБ. Ти не знаєш навіть азів фермерства. Тобі необхідно повчитися трохи.
- Що ти пропонуєш? - запитав Бог.
- Дай мені один рік, і нехай все відбувається, як я хочу, і побачиш, що вийде. Бідності не стане.
Бог погодився і дав фермеру один рік. Природно, фермер просив найкращого, він думав тільки про краще: ні буря, ні грім, нічого небезпечного для врожаю. Фермер отримував все потрібне, все сприятливе і був щасливий. Пшениця росла дуже високою! Якщо він хотів сонця - було сонце, коли він хотів дощ — йшов дощ, і рівно стільки, скільки він хотів. Цього року все було правильно, все було математично точно. Пшениця виросла такою високою!
І ось фермер прийшов до Бога і сказав:
- Дивись, цього разу урожай буде такий, що навіть якщо протягом 10 років люди не працюватимуть, то їжі вистачить.
Але коли урожай був прибраний, зерен в пшениці не виявилося. Фермер був невимовно здивований.
Він запитав Бога:
- Чому так сталося? Що я робив неправильно?
Бог сказав:
- Тому що не було заперечення, не було конфлікту, не було тертя, тому що ти усунув все погане, твоя пшениця залишилася порожньою. Трошки боротьби було б в самий раз. Бурі необхідні, грім і блискавка потрібні. Вони пробудили б душу пшениці.
- послухай, ти, може бути, і Бог і, може, ти і створив світ, але одне я повинен тобі сказати: Ти не ХЛІБОРОБ. Ти не знаєш навіть азів фермерства. Тобі необхідно повчитися трохи.
- Що ти пропонуєш? - запитав Бог.
- Дай мені один рік, і нехай все відбувається, як я хочу, і побачиш, що вийде. Бідності не стане.
Бог погодився і дав фермеру один рік. Природно, фермер просив найкращого, він думав тільки про краще: ні буря, ні грім, нічого небезпечного для врожаю. Фермер отримував все потрібне, все сприятливе і був щасливий. Пшениця росла дуже високою! Якщо він хотів сонця - було сонце, коли він хотів дощ — йшов дощ, і рівно стільки, скільки він хотів. Цього року все було правильно, все було математично точно. Пшениця виросла такою високою!
І ось фермер прийшов до Бога і сказав:
- Дивись, цього разу урожай буде такий, що навіть якщо протягом 10 років люди не працюватимуть, то їжі вистачить.
Але коли урожай був прибраний, зерен в пшениці не виявилося. Фермер був невимовно здивований.
Він запитав Бога:
- Чому так сталося? Що я робив неправильно?
Бог сказав:
- Тому що не було заперечення, не було конфлікту, не було тертя, тому що ти усунув все погане, твоя пшениця залишилася порожньою. Трошки боротьби було б в самий раз. Бурі необхідні, грім і блискавка потрібні. Вони пробудили б душу пшениці.