Є величезна кількість причин, через які дитина приймається думати про себе як про те, хто гірше інших. Але це-повір-марне завдання: встановлювати ці причини. Просто втрата часу-і все. Тому що виявлення цих причин взагалі нічого не дає: дитина так і продовжує думати про себе, що він гірше інших. Чому? Та тому що дитина сама – і є головна причина. Йдеться про фокус уваги дитини. На чому зосереджена невпевнена в собі дитина? Правильно: на порівнянні.
Насправді, практично всі діти (та й не діти теж) тримають на цьому фокус уваги – до цього нас привчали з самих пелюшок, орієнтуючи їх на зразки (той хороший, а той поганий). Оціночна система-вона в усьому винна. Прокрустове ложе-і ніхто його не уникнув. Однак фокус на порівнянні у дітей різної сили: хтось порівняв-і далі побіг. А невпевнений в собі дитина цей фокус взагалі не відпускає – тримає його постійно.
Навіщо?
Так він намагається знайти відповіді на питання " Хто я? Який я?". Ось і тримається за порівняння. Це його головний інструмент: побачити, які все, щоб зрозуміти, який він сам. І що дитина виявляє? Правильно: що він не схожий ні на кого на світі. ... І якби він міг радіти своїй унікальності...але ні. Така дитина-вже
безвольна жертва оціночної системи. Без неї він вже нікуди.
Корекція йде саме в цьому напрямку: дитині пропонується перестати приділяти стільки уваги іншим і основну увагу перевести... ні, навіть не на себе. А на свої мрії.
Такий підхід-перемикання уваги дитини на його мрії - спрацьовує відмінно. І це зрозуміло: фокус на своїй мрії надає дитині сили. Це робить дитину спочатку більш відкритим, а потім і більш розкутим, комунікабельним. Ці зміни в дитині стають причинами того, що він забуває про свій страх перед дією (це головна відмінна риса невпевнених в собі дітей) – і діє.
В результаті дитина бачить, що його дії приносять результати. І це поступово звільняє його від хворобливих думок на тему "я гірше інших" і "я ні на що не здатний". Дитина більше не думає про себе так.
https://privatelink.de/?http://supernastroy.com/therapeutic_tales/